Pengalaman & Tips Temuduga Diploma Kejururawatan PPUM 2016

by - 10:16 AM


Assalamualaikum so hai. Okay, harini saya nak go on with my experience pergi interview untuk program diploma kejururawatan for ppum. Okay kita senangkan cerita je. First thing first kan pemakaian tu sangat penting. Ramai orang kena tegur sebab pakaian tak ikut dresscode yang diorang tetapkan (including me) HAHAHAHA. okay ni dresscode untuk pergi interview:

Lelaki :
  • Baju kemeja berkolar (seeloknya baju warna terang eg: biru cair, putih etc)
  • Bertali leher (WAJIB)
  • Seluar slack (Wajib kain licin tak kisahlah korang pakai seluar hitam ke apa tapi kena yang jenis kain licin kalau tak, nanti kena kecam)
  • Kasut kulit (ofkos lah kan)
Perempuan :
  • Baju kurung (make sure kemas!)
  • Any tudung (mohon gosok ye)
  • Kasut sarung (Sandals are not welcome. take note)
OR
  • Baju kemeja berkolar
  • seluar slack
  • Tudung (gelap & masuk dalam baju)
  • Kasut sarung
  • Blazer (for more confident)

NOTA : Girls, untuk temuduga korang kena at least pakai lipstick & bedak sebab ada pensyarah tegur nampak pucat. So macam mana nak jaga pesakit. Haa gitulah katanya.


OKAY, now dresscode dah settle. Sekarang nak cerita sikit. Nanti kan dah sampai tempat pendaftaran tu, dah bagi semua salinan yang diorang perlukan and ingat nombor giliran. Lepas je pendaftaran tu, diorang suruh timbang berat and ukur tinggi (idk why) pastu terus ukur saiz baju & seluar (macam dah confirm dapat je huhuhu). Dah habis je semua tu, pergi balik bilik pendaftaran tu untuk tunggu giliran temuduga mengikut bilik. Waktu aku pergi, ada 4 bilik temuduga. So, ada 4 tempat menunggu yang berbeza. Waktu menunggu tu, make some friends ye just untuk hilngkan nervous. Borak tu boraklah tapi jangan kuat sangat sebab bilik tu en semua orang macam diam je. Dahlah bilik air cond. Kalau kuat korang borak, satu bilik boleh dengar. Waktu menunggu tu en, aku tak nampak pun orang pegang telefon HAHAHAHAH gementar kut.

Sambil sambil menunggu tu kan, berzikir & berdoa lah agar semuanya dilancarkan okay. Untuk preparation for temuduga tu. Aku tak prepare apa apa sangat pun. Tapi ada pensyarah phsyco kitorang tanya nama pengetua kolej, nama pengarah ppum & bla bla bla. Kalau korang tahu apa apa, share share lah dengan orang sebelah. Nanti dia pun share apa yang diorang tahu. Okay jom teruskan dengan sesi interview.

Sebelum Temuduga (Depan bilik temuduga)

Raise your confident. Zikir, doa and do what you should do. Betulkan baju, tuck in elok eok. betulkan tudung. Tambah bedak lagi HAHAHA. Wish lah goodluck untuk semua kawan kawan yang nak masuk bilik interview dengan kita tu (aku grouping interview 6 orang). Okay and you're ready.

Semasa Temuduga

Penilaian temuduga bermula sebaik sahaja korang masuk bilik temuduga. Waktu tu rasa awkward sikit sebab dia pandang kita atas bawah atas bawah. Abaikan je diorang. Just masuk masuk senyum and greet. Letak fail resume dekat meja penemuduga. Then, duduk. Duduk tu jangan kangkang sangat, jangan silang kaki sebab diorang pandang & nilai tau. Position tangan pun dia tengok. Tangan tu, lek jelah. Buat biasa biasa je.

First question that came out : Introduce yourself and tell me your talent. How will your talent relate to nursing?

Best answer : Assalamualaikum and good morning. I am         (YOUR FULL NAME)         . I was from      (where you lived)        . I was able to         (show them your talent)            which I believe can help me in nursing.

Make it short! kalau ditanya dalam english, kena guna english. Taknak panjang panjang sebab ramai lagi nak jawab.

and then soalan soalan yang ditanya :

  • Kenapa minat nursing?
  • Peratus minat nursing?
  • Andai kami tidak menawarkan sebarang penajaan, adakah anda masih mahukan program ini? Kenapa?
  • Dah bersedia untuk bekerja sepanjang masa untuk cover syif syif tak? (eg: cuti waktu hari raya)
  • Terangkan apa yang anda tahu tentang rokok & dadah.
  • Kandungan dadah & rokok
  • Apakah amalan gaya hidup sihat.
  • Penyakit yang akan berlaku sekiranya tak mengamalkan gaya hidup sihat.
  • Ciri ciri yang perlu ada pada seorang jururawat.
  • Apa persediaan anda untuk menghadiri temuduga?
Okay tu je yang aku ingat. So nanti, kalau taktau, jangan cakap taktau cakap excuse me give me a second or apa apa jelah and fikir elok elok. Time interview ni kau akan jumpa orang macam berlagak ah perform kehebatan dorang macam tu. Don't be afraid and believe in yourself. Tak kisahlah dia join PBSM ke, PRS ke, doktor muda ke apa. Abaikan. Kalau korang macam gah kan kehebatan korang, you sounds very cocky seriously. Show them your ability bukannya greatest achievement. kalau korang kerja part time, lagi senang nak jawab. Semua boleh relate dengan kerja. Dah sedia nak cover syif? Kerja part time pun ada cover syif. Nak pupuk sabar dalam diri? Kerja part time layan customer kena sabar. See? senangkan?

That's all from me. Nak tanya apa apa, drop your comment below. Thanks for reading. Assalamualaikum.

You May Also Like

92 comment(s)

  1. wah apply apa utk futher study

    ReplyDelete
  2. Result dah keluar 30 May. You dapat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  3. ada tips tak apa nak tulis 50 patah perkataan mengapa memohon program ini.

    ReplyDelete
  4. Hello hi. Nak tanya. Dia akan tanya ke menteri or agong? Sbb nak prepare. 19 April ni interview. Help me. Tlg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nope, dia tak tanya pun nama nama menteri or whatsoever πŸ€” Goodluck btw!

      Delete
    2. nak tanya..ppum ni dia tawar elaun tuh until sem1 ker??nt sem2 n3 prlu cri pinjaman.btul ker???

      Delete
    3. Hi... Wisma R&D right? 18/4
      Kecut perut..

      Delete
    4. Hai, haritu saya pergi pun kat situ jugak Wisma R&D. Hehe inshaAllah boleh. Goodlcuk!

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Erm..well,hello there..nk tnya..dorang check bmi gak ke? I'm freaking out cause I'm not that thin..btw,one more..what did you EXACTLY put in your resume cause it's confusing me..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, can't remember well tapi rasanya takda check bmi. RESUME = all my SIJIL + SPM result. Nothing else.

      Delete
    2. Thnx 4 ur help and reply...Btw..sijil tu tibai je ke smua? And sijil ori ke copy?

      Delete
    3. Sijil tu rasanya pilih yang terbaik lah tapi kalau nak nampak banyak letak jelah semua kot :P Copy :)

      Delete
    4. Okay that helps a lot..btw my dad had been bugging me every single day about this one thing..so before interview they want me to bring ...surat akuan dan lain2 kterangan..I've been asking around for 4 days but they don't really know what it is..hope you can answer this..

      Delete
  6. Hi. Nk tny psl sijil tu , salinan sijil tu kene disahkan kn?

    ReplyDelete
  7. hi,yang pasal sijil tuh ape maksudnya kene disahkan?
    kite kene ade cop sekolah ke dekat salinan sijil tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengesahan sijil ni maksudnya, buat salinan sijil yang mempunyai tandatangan dan cop oleh autoriti tertentu macam Ketua Kampung(Taman) something like that.

      Delete
  8. Sape yg kena tmuduga 17hb ni?πŸ™‹hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. I 19 je interview. U pula 17 ke? Btw good luck. Hopefully u blh share some tips...

      Delete
    2. Yup. 17hb. Hehe. InshaAllah. πŸ˜† same goes to u. All da bestπŸ‘

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Thank you so much dear... May God bless you always...good luck...

      Delete
  9. Hello hi. Nak tanya skt. Surat akuan tu apa benda? I totally xphm... pls.. tlg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ad tny sorg student(maybe) ppum psl surat akuan tu. Dy ckp abaikan.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Really πŸ˜€ okay.. I'll abaikan... hahaha.... sbb confuse Sgt.. .btw 10q...

      Delete
    4. Keep in touch always 😘

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde... btw nak tanya apa maksud notis panggilan temuduga??. Pls let me know...πŸ˜‚

      Delete
    2. notis iv tu surat yg awk dpt.or means twrn yg awk dpt tu,yg awk cek kt online

      Delete
    3. Oh okok.. . 10q...πŸ€—πŸ˜˜

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. Klau penemuduga tu tny kita dlm bhsa mlayu, mmg kene jwb dlm bm lah? Xleh jwb dlm english?

      Delete
    6. Itu pun i confused. I suka bi... bm i xde la erti sangat...

      Delete
    7. Haha. Jwb jela kn. Aslkn jawabπŸ˜‚. Btw, pry fr me yaaaπŸ˜†. Besok ivπŸ™ƒ

      Delete
  11. Hi there.... nak tanya... blh ke jwb dlm bi ?? Pls anyone help me...

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Ouhhh thankss .. huhuh berdebar

      Delete
    2. Dilah... hw was the iv?? Ok x??

      Delete
    3. assalam,dila iv hang cm mano??went well x??susah cam haram x??

      Delete
  13. guys seriously takut giler hahaha.anyway my name is luqman hopefully dapat jumpe korang ...gud luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi luqman... whn is yr iv?? I'm yuha... nice to meet u...

      Delete
    2. esok weh,btw esok aku (tie biru,baju biru,)....gudluck ok ahhhhhh!!nice to meet you

      Delete
    3. Aku lusa la iv.. btw pray for me okayπŸ˜‰? I'll pray for u... nice colour(baju n tie biru)

      Delete
    4. bapak ahh bestnyee kalu xboleh jumpe.lol!!!

      Delete
    5. Hahaha... ye lah... btw good luck... 😎

      Delete
  14. hi, nak tanya surat akuan tu apa benda??

    ReplyDelete
    Replies
    1. i rase surat tawaran,sijil berhenti sekolah,sijil sijil pencapain time smk(menegah),surat beranak,ic,.....maybe

      Delete
    2. Luqman hakim, all da best fr tmrwπŸ’ͺ

      Delete
    3. Luqman hakim, all da best fr tmrwπŸ’ͺ

      Delete
    4. ok tq dilah ......aku basah satu badan ni nervous sambil study pergh!!!

      Delete
    5. Basah?? Haha... relax n stdy... don't get tense up n nervous okay??

      Delete
  15. Hi yuha n uolls yg blm attend iv nyaa. Haha. Iv nya ok je. Xdela susah sgt. Jwb je ap yg interviewer tny. Nnti korg akn msuk blik iv by group. So, tkdela cuak sgt. Sbb ikut turn. Dy soal ikut turn. Haha. Aslkn jwb je. Keep calm okπŸ˜‰

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq weh aku mmg perlukkan kate kate experienced person ni hahahaha

      Delete
    2. Really dilah?? 10q so much dear for the humble reply... sbb i punya preparation just otw.. so.. hmm.. good luck.. let's hope for the best...

      Delete
    3. Dilah... nak tanya... iv bm or bi?? Hihi...

      Delete
    4. Petang ni.... kejut perut πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
    5. Yuha oi..... IV dia depend Sape ko dpt ahhh... Kalu bm bm jeeee(Kalu).... Masuk bi.. (mmg kene jaga pronunciation koπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ‘Œ

      Delete
    6. Itu xde masalah...blh je...

      Delete
  16. Saya Luqman... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚... Xde ah susah Sgt IV just tell nape ko minat (kene buat Ayat habis hahahaπŸ˜‚πŸ˜‚) then... Mmg kelakar ahhh...mcm mcm org sampai jiranya pun ade Sabah serawak Pergh!!!!!!.... Anyway guys Gudluck... Aku luqman abng tie biru baju biru rse ade yg kenal ni haihhhhπŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really luqman?? Okay... thank you so much...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  17. hai .boleh tahu tak berapa kuota yg dia amik untuk pengambilan dip nursing ppum ni ya ?pls respon asap .tenkiuuu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ad student ppum ckp, 200 org je. Xtau la tu.

      Delete
  18. Hi baru sampai wisma r&d... nervous la... doakan utk i tau... 10q..πŸ€—πŸ€—πŸ€—

    ReplyDelete
  19. Hi baru sampai wisma r&d... nervous la... doakan utk i tau... 10q..πŸ€—πŸ€—πŸ€—

    ReplyDelete
  20. Msti yuha ni tgh ivπŸ˜‚ wishing u da bestπŸ’ͺ

    ReplyDelete
  21. Follow ig aku wehπŸ˜‚ nk knl2 ngn korgπŸ˜†
    _fdlhz

    ReplyDelete
  22. Follow ig aku wehπŸ˜‚ nk knl2 ngn korgπŸ˜†
    _fdlhz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah follow πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
    2. Hi dilah n all... iv was ok... xde la susah sangat.. kalau dpt masuk jumpa ah nanti bulan July... tc all...

      Delete
    3. Hahah. Same goes to u. 😘btw, dh add fb yuha

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. terbaik ah sume......insyallah ...kite sume terpilih..amin

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Hi all... how about the result?? Semua dpt x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh buka 😭 ...

      Delete
    2. Really?? ... I punya dia org kata pelajar simpanan.. xthula... jst hope for the best... thn u nak continue stdyng dkt mna??

      Delete
    3. Hey yuha? Pljr simpanan? Cmne tu? Btw, alhamdulillah. Aku dpt.

      Delete
    4. Hey yuha? Pljr simpanan? Cmne tu? Btw, alhamdulillah. Aku dpt.

      Delete